Goudprijs stijgt door onrust over Iran naar hoogste niveau in een jaar

De goudprijs steeg vandaag tot het hoogste niveau sinds april vorig jaar, vooral gestuwd door zorgen rond Iran en de wereldwijde handelsspanningen. Voor een troy ounce goud (31,1 gram) moest op de termijnmarkt in Londen bijna 1360 dollar (1206 euro) worden betaald.

Beleggers zoeken vaker veilig geachte bestemmingen zoals goud op tijdens onrustige tijden op de financiële markten. De goudprijs gaat nu al vier weken op rij omhoog.

De spanningen rond Iran lopen op na incidenten met twee olietankers in de Golf van Oman. De Verenigde Staten beschuldigen Iran van aanslagen op de tankers. Ook de verwachting dat de Federal Reserve de rente gaat verlagen, jaagt de goudprijs op.

In september 2011 bereikte de goudprijs het hoogste niveau ooit met meer dan 1900 dollar. Toen was er ook grote onzekerheid op de financiële markten.

Geschiedenis van Goud

Goud werd reeds enkele honderden jaren voor de geboorte van Christus gebruikt als geld. In elke uithoek van de wereld werd goud en zilver aanvaard als waardevolle grondstof. Voor de jaren 1900 kenden we zelf een gouden standaard. In deze periode was het geld die in omloop was, gedekt door fysiek goud. Later schakelden de overheden over naar de papieren standaard, zoals we die vandaag de dag nog kennen.

Goud versus papieren geld

Goudprijs heeft altijd grote delen van haar waarde behouden in perioden die gekenmerkt waren door economische en politieke onzekerheid. In dergelijke periodes is goud kopen geen overbodige luxe. Dit is de reden waarom, tot op de dag van vandaag, goud nog steeds als veilig haven aanzien wordt. Dit kan niet gezegd worden van het papieren geld. Denk maar aan de hyperinflatie die Zimbabwe, Argentinië, Rusland, Hongarije en zelf Duitsland gekend hebben.

Wat heeft goud kopen de afgelopen 5 jaar opgebracht?

De laatste 5 jaar heeft goud zich niet van haar beste kant laten zien. Goud kopen had dus niks opgebracht. De prijs zakte immers van $1550/ounce naar $1200/ounce. De prestatie van het goud is wel beter dan de ETF’s, die de goudprijs trachten te volgen. En ook dat de goudmijnaandelen die natuurlijk afhankelijk zijn van de operationele resultaten. Maar eveneens van de goudprijs.

Gecorreleerde markten met de goudmarkt

Door naar de correlatie te kijken van bepaalde markten is het mogelijk in positie te gaan voor de grote beweging zich voordoet. Hoewel hier enige voorzichtigheid bij geboden is. Hieronder vindt u enkele makten die gecorreleerd zijn met de goudmarkt en een eventuele opportuniteit. Dergelijke correlaties kunnen soms antwoorden op de vraag: ‘moet ik nu goud kopen?’.

S&P 500 met de goudmarkt

Zou u beleggen in goud en terzelfdertijd in de S&P500? De laatste 5 jaar is er een negatieve correlatie vast te stellen tussen de Amerikaanse S&P500 en de goudprijs (dit is niet altijd het geval geweest). Wat opvalt is dat sinds eind 2015 en vooral op dit moment er een positieve correlatie heerst. Zijn dit de eerste voortekenen van een correctie? Of is de negatieve correlatie ophouden te bestaan en zijn de beide markten ontkoppeld van elkaar?

Zilvermarkt met de goudmarkt

Beleggen in goud heeft de laatste maanden mooi opgebracht. In de grafiek hieronder valt op dat er steeds een positieve correlatie is geweest tussen de twee edelmetalen goud en zilver. Maar nog interessanter is het feit dat zilver, goud niet is gevolgd in de explosieve stijging de laatste 4 maanden. Er zijn dus twee waarschijnlijke scenario’s. Ofwel gaat de zilverprijs het goud achterna. Ofwel is goud iets te hevig uit de startblokken geschoten en zitten we in een consolidatieperiode met weinig volatiliteit.


 

Goudprijs per gram

Alle mogelijkheden kan u aanvinken binnen onderstaande goudgrafiek. U kan de goudprijs vandaag bekijken. U kan de goudkoers vandaagbekijken. Vergelijken met verschillende periodes kan. U kan selecteren wat de goudprijs per kilo is. En wat de goudprijs per gram is. Goud en zilver hebben ieder moment een prijs, elke minuut van de dag. Wereldwijd en in iedere munt. De goudprijs en zilverprijs komen tot stand op de wereldmarkt. Op de markt zijn er kopers en verkopers die tegenover elkaar staan. De koper heeft een bied-prijs en de verkoper laat-prijs. De prijs tussen de biedprijs en laatprijs is de middenkoers. Op deze manier wordt de goudkoers en de zilverkoers bepaald.

Komono horloges dames
Komono komt uit de koker van Belgische designers. Ze gingen op zoek naar iets nieuws. Het moest aan de ene kant vernieuwend zijn en aantrekkingskracht hebben, aan de andere kant draagbaar en stijlvol. De mensen van Komono is dat zeker gelukt. Het resultaat is te bewonderen in onze webshop bij Komono horloges en Komono zonnebrillen. Komono betekent ‘kleine dingen’. De naam is gekozen, omdat de ontwerpers van Komono horloges een passie hebben voor de kleine details in het leven.